Sabır taşı çatladı: Spor Toto Süper Lig

Kağan Soytorun


Bu sezon içerisinde görevinden ayrılan teknik direktörlerden bazıları; Bülent Korkmaz, Çağdaş Atan, Fatih Terim, Mustafa Denizli ve Sergen Yalçın

Süper Lig'de bir sezon daha sona erdi. Şampiyon Trabzonspor olurken Çaykur Rizespor, Altay, Göztepe ve Yeni Malatyaspor küme düştü. Bununla birlikte, Türk futbolundaki 'sabırsızlık' bu sezon da kendisini gösterdi. Nitekim, 38 haftalık ligde 24 farklı teknik direktör görevinden ayrıldı.


2021-2022 Spor Toto Süper Lig Ahmet Çalık Sezonu Trabzonspor'un şampiyonluğuyla noktalandı. 19 takımlı ligde dört takım (Çaykur Rizespor, Altay, Göztepe, Yeni Malatyaspor) küme düştü. 

Oynanan futbolun kalitesiyle birlikte Türk futbolundaki istikrarsızlığın da tartışıldığı bir sezon geride kaldı: Transfermarkt verilerine göre Süper Lig'de bu sezon içerisinde 24 farklı teknik direktör görevinden ayrıldı. 

Göztepe, Kasımpaşa ve Altay dört; Alanyaspor, Beşiktaş, Çaykur Rizespor ve Yeni Malatyaspor üç farklı hocayla çalışarak Süper Lig'de en fazla teknik direktör değiştiren ekipler oldu.

Bu ekiplerde sezon boyunca çalışan isimler ve maç sayılarıysa şöyle: 

Göztepe: Ünal Karaman (3 maç), Nestor El Maestro (28 maç), Stjepan Tomas (6 maç), Serdar Sabuncu (4 maç)

Kasımpaşa: Şenol Can (1 maç), Cihat Arslan (9 maç), Hakan Kutlu (8 maç), Sami Uğurlu (22 maç)

Altay: Mustafa Denizli (23 maç), Mert Nobre (3 maç), Serkan Özbalta (7 maç), Sinan Kaloğlu (8 maç)

Alanyaspor: Çağdaş Atan (3 maç), Bülent Korkmaz (18 maç), Francesco Farioli (22 maç)

Beşiktaş: Sergen Yalçın(20 maç), Önder Karaveli (18 maç), Valérien Ismaël (8 maç)

Çaykur Rizespor: Bülent Uygun (6 maç), Hamza Hamzaoğlu (21 maç), Bülent Korkmaz (12 maç)

Yeni Malatyaspor: İrfan Buz (8 maç), Marius Sumudica (16 maç), Cihat Arslan (11 maç)

 

Son beş sezon baz alındığında Spor Toto Süper Ligi'nin sezon içinde ortalama teknik direktör değiştirme sayısı ise 24,6.

20-21'de 34,

19-20'de 26,

18-19'da 19,

17-18'de 20 teknik adam sezon içerisinde görevinden ayrıldı veya gönderildi. 

Avrupa'nın beş büyük ligiyle karşılaştırıldığında ise ülkemizdeki değişim sayısının fazlalığı göze çarpıyor. 

Şöyle ki, bu sezon İspanya La Liga'da 16, İngiltere Premier Lig'de 14, İtalya Serie A'da 12,  Fransa Ligue 1'de ve Almanya Bundesliga'da yedişer teknik direktör görevinden ayrıldı.

Son beş sezon baz alındığında; 

La Liga'da sezon içinde ortalama 12,6,

Premier Lig'de sezon içinde ortalama 10,4,

Serie A'da sezon içinde ortalama 10,8,

Ligue 1'de sezon içinde ortalama 10,

Bundesliga'da sezon içinde ortalama 10,6 teknik adam görevinden ayrıldı veya gönderildi.


Yılmaz Vural, Kaynak: eurosport.com.tr
'

Teknik direktör değişimi' veya 'Sık takım değiştiren teknik direktörler' denince aklımıza birçok farklı hoca geliyor. Giray Bulak, Güvenç Kurtar, Samet Aybaba, Ziya Doğan, Nurullah Sağlam, Rıza Çalımbay bir çırpıda sayabileceğimiz isimlerden bazıları. Fakat Türk spor medyasının ve teknik direktörlük camiasının en renkli figürlerinden biri, bu listenin zirvesindeki kişi, şüphesiz ki Yılmaz Vural.

1987'den beri teknik direktörlük yapan ve yaklaşık bir senedir takım çalıştırmayan Vural, çalıştırdığı otuz takımla kırılması güç bir rekora imza attı.

Son takımı BB Erzurumspor'un başına geçtiği dönem Sporx'e verdiği röportajda Türk futbolundaki istikrarsızlığa vurgu yapan deneyimli teknik adam, "Bu benim otuzuncu takımım. Dünyada aynı durumda olan başka bir teknik direktör yok. Bu rekor çok sevimli bir rekor değil ve bu durum da Türk futbolunun istikrarsızlığını ortaya koyuyor. Aynı takımda devam etmek istesem bile beni devam ettirmek istemediler. Teknik direktörlerden ziyade teknik direktör seçimini yapan kişilere sormak lazım: 'Neden bu kadar sık değişim oluyor?' " dedi.

 Teknik direktörlük kariyeri başarılar ve başarısızlıklarla dolu ve Türk futbol tarihindeki istikrarsızlığın en büyük örneklerinden biri olan Pîr Yılmaz Abdal'ın Anadolu serüvenine göz atalım:


















Yorumlar

Popüler Yayınlar