İçimizde ukde kalan şeylerden biri: Türkiye'nin Eurovision tarihi

Kağan Soytorun





Kaynak: ensonhaber.com


















Türkiye, Eurovision Şarkı Yarışması'na on senedir katılmıyor. 2021 yılında TRT Genel Müdürü İbrahim Eren, Türkiye’nin Eurovision’a katılımı konusunda çalışmalara başladıklarını duyurmasına rağmen 10 Mayıs 2022'de başlayacak yarışmada da bulunmayacak olan Türkiye, son katılımını Can Bonomo'yla gerçekleştirmişti. Bu haberde Bonomo'dan Semiha Yankı'ya doğru bir yolculuğa çıkarak ülkemizin Eurovision tarihini ele alacağız.


1956'dan beri düzenlenen Eurovision, Avrupa Yayın Birliği üyesi ülkelerin katılımıyla gerçekleşen bir şarkı yarışması. Bu ülkelerden biri olan Türkiye, yarışmaya ilk olarak 1975'te, Semiha Yankı ile katıldı. 

Uzun yıllar boyunca yarışmaya katılımını sürdüren Türkiye, her sene kamuoyunda büyük bir heyecana vesile olan organizasyondan 2013 yılı itibariyle çekildiğini duyurdu.

Dönemin başbakan yardımcısı Bülent Arınç, alınan karara ilişkin açıklamasında, "Bu bizim aldığımız bir karar. Çünkü TRT kararı alırken her şeyiyle düşündü. Yıllardan beri katıldığımız bir etkinlik.  Bu bir eksiklik değil. İleride şartlar müsait olduğunda bu yarışmaya tekrar katılabiliriz. Ama bu sene bazı ülkeler zaten katılmıyor. Değerlendirme kriterleri değişmedi. Bu bloklar halindeki etkileşim devam ediyor. Bu yarışmada biz hangi güçlü grupla gidersek gidelim istediğimiz puanları alamıyoruz ve Türkiye'nin tanıtımı için de çok faydalı olmuyor. Detaylı bir inceleme sonucunda TRT, Eurovision'a katılmama kararı aldı" demişti. 

'İstenilen puanların alınamaması' ve ' Eurovision'un ülke tanıtımı için fayda sağlamaması' sebep gösterilerek TRT tarafından alınan kararla birlikte Türkiye, 2012 yılında "Love Me Back" şarkısıyla  Eurovision sahnesinde son kez yer aldı.

Alınan kararla birlikte kullanıcılar, sosyal medyada karara tepki gösterdi. Tepkilerden biri de 1996 ve 1997 yıllarında ülkemizi Eurovision'da temsil eden Şebnem Paker'den geldi. 

Paker, “Dünyada şu ana kadar gerçekten sanatla ilgili, müziğimizle ilgili kendimizi ifade etmiş olmalıydık. Bence Eurovision da çok güzel bir fırsat bunun için. Yani gerçekten geç kaldığımızı düşünüyorum, kendimizi ifade etmekle ilgili olarak. O sebeple katılmadan tepki vermeyi hiç doğru bulmuyorum. Oylamayla alakalı, sistemle alakalı evet aksaklıklar var ama içinde olmadığınız zaman yaptığınız eleştirinin hiçbir hükmü yok ki. Yani ben işte küstüm katılmıyorum deyince kimsenin umurunda olmuyor bence.” dedi.

2003'te ülkemizi temsil eden ve yarışmada birinci olan Sertab Erener'in yaklaşık beş yıllık katılmama sürecinin ardından kendi Instagram hesabındaki canlı yayında dile getirdiği TRT'nin Eurovision'a yeniden katılacağı iddiası, ortamı bir kez daha alevlendirdi.



 

Bu açıklamayla beraber Hürriyet, kimin katılmasını istediğine dair halka soru dahi sordu:



Fakat bildiğimiz üzere, 2018'de de Türkiye, organizasyona katılmadı. 

Geçtiğimiz yıl, dönemin TRT Genel Müdürü İbrahim Eren'in, Türkiye’nin yarışmaya katılımı konusunda harekete geçtiklerini duyurmasıyla beraber Eurovision umutları yeniden arttı. 

Yapılan açıklamada Eren, "Eurovision’un başına Kuzey Avrupa’dan çok iyi biri geldi. Bence bu sene çok başarılıydı. Uzun zaman sonra güzel bir yarışma yaptılar. Yeni gelenle bizim arkadaşlar görüşmeye başladı. Ne olur bilemem" demişti. İbrahim Eren bu açıklamadan 1 ay sonra görevini bıraktı ve yerine Mehmet Zahid Sobacı getirildi. 

Yeni genel müdür bugüne kadar yarışmaya yeniden katılma konusunda herhangi bir açıklama yapmadı. Nitekim Türkiye, yaklaşık 15 gün sonra başlayacak olan Eurovision 2022'ye de katılmayacak.

Eurovision bağlamında geleceği henüz konuşamasak da geçmişi masaya yatırabiliriz.

Organizasyon tarihinde 35 yarışmada yer alan Türkiye; Nilüfer, Ajda Pekkan, MFÖ, Kayahan, Sertab Erener, Kenan Doğulu gibi bilinen isimlerle katılmasının yanı sıra Ayşegül Aldinç Klips ve Onlar, Şebnem Paker, maNga, Can Bonomo gibi dönemin "no-name" sayılabilecek isimleriyle de Eurovision'da bulundu.


(soldan sağa) Eurovision Şarkı Yarışması'nda Sertab Erener, maNga, Şebnem Paker, Athena, Kenan Doğulu, Hadise











































Ülkemizin en iyi derecelerini birincilikle Sertab Erener, ikincilikle maNga, üçüncülükle Şebnem Paker & Grup Etnik, dördüncülükle Athena, Kenan Doğulu ve Hadise farklı yıllarda elde etti.

Sertab Erener 2003'te "Everyway That I Can" ile 167 puan

maNga 2010'da "We Could Be The Same" ile 170 puan

Şebnem Paker & Grup Etnik 1997'de "Dinle" ile 121 puan 

Athena 2004'te "For Real" ile 195 puan

Kenan Doğulu 2007'de "Shake It Up Şekerim" ile 163 puan

Hadise 2009'da "Düm Tek Tek" ile 177 puan topladı.

Yarışmaya ilk kez 1975'te katılan ülkemiz, o yıl Semiha Yankı'yla 3 puan toplarken 1983'te Çetin Alp & Kısa Dalga ve 1987'de Seyyal Taner & Grup Lokomotif ile puan toplayamadan yarışmayı noktaladı.


Türkiye'nin katıldığı yıllardaki Eurovision karnesi ise şöyle:


Eurovision Şarkı Yarışması'nda Türkiye, Kaynak: wikipedia.org






Yorumlar

Popüler Yayınlar