Öğrencilerin barınamama problemi: İstanbul

Kağan Soytorun


İstanbul’da başlayarak birçok ile yayılan “Barınamıyoruz” eylemlerinden bir fotoğraf, Kaynak: diken.com.tr















Türkiye'nin birçok ilinde olduğu gibi İstanbul'da da üniversiteliler, barınma sıkıntısı çekmeye devam ediyor. 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının başlangıcında 1.5 seneden sonra yüz yüze eğitime dönen öğrenciler, artan/artmakta olan yurt ve kira fiyatları sebebiyle tedirgin.


Covid 19'un gölgesi altında geçen ve uzaktan gerçekleşen bir buçuk senelik eğitim ve öğretim yılı, 2021-2022 itibarıyla yüz yüze olarak tekrar başladı. 

Yaklaşık 16 milyon nüfusuyla Türkiye'nin en kalabalık ili İstanbul, üniversiteye kayıtlı olan öğrencisi sayısı bakımındansa ikinci sırada(Birinci Eskişehir). İstanbul Valiliği verilerine göre, İstanbul'da yükseköğretimde eğitim gören öğrenci sayısı 1 milyon bin 834. Bu sayının çokluğu, bazı problemleri de beraberinde getiriyor. Bu problemlerin en büyüğüyse barınma.

N'oldu?
Eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla birlikte kalacak yer problemi yaşayan üniversite öğrencileri, 19 Eylül 2021 tarihinde "Barınamıyoruz" isimli bir eylem başlattı. İstanbul'da başlayan eylem birçok şehre yayıldı.

Öğrencilerin bu eylemlerine karşılık hükümet kanadından cevaplar da ardı ardına geldi. Eylemlerin beşinci gününde sosyal medya hesabından bir açıklama yapan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, eylem yapan öğrencilerin barınma sorunu olmadığını öne sürdü:

  
"Hayatınız yalan"
Eylemlerin yedinci gününde Darülaceze Yurt ve Kültürel Tesis Açılışı ve Darülaceze Sosyal Hizmet Şehri Tanıtım Töreni’nde konuşan Recep Tayyip Erdoğan, barınma sıkıntısı çekmenin bir yalan olduğunu, üniversite öğrencileri üzerinden çirkin bir kampanya sürdürüldüğünü söyledi. 

"Hayatınız yalan." diyen Erdoğan, konuşmasına şu sözlerle devam etti:  "Bizim yurtlarımız ortada. Bütün bu yurtlarla birlikte kapasite ortada. Bu yurtlarımızda iki bilemedin üç kişilik kapasiteyle biz öğrencilerimizi ağırlıyoruz. Karnını doyurabileceği ekmeğe muhtaç olmak fakirlik ölçüsü olmaktan çıktı. Artık insan gibi yaşama imkanına sahip olmayanlar kendini fakir hissediyor."

Peki kapasite ortada mı? Dilerseniz MEB Örgün Eğitim İstatistiklerinin verilerine göz atalım:



"Bunlar genç veya öğrenci değil, ajan provokatörlerdir"
Hükümetin bir diğer ittifakı MHP'nin genel başkanı Devlet Bahçeli ise Türk Gençliği Büyük Kurultayı'nda yaptığı konuşmada, eylemleri yapanların öğrenciler olmadığını, bu zatların provokatör ajanlar grubu olduğunu iddia etti.

"Gençliğin sokağa düşmesi, geleceğimizin ayağa düşmesidir." diyen Bahçeli, "Yurt diyerek banklarda yatmak da neyin nesidir? Bu reziller terör örgütü bağlantılıdır. Bunlar genç veya öğrenci değil, ajan provokatörlerdir. Kopuklar, kaçaklar, çapulcular öğrenci falan değil düpedüz şehir eşkıyasıdır." şeklinde konuştu.

Hükümet kanadından(özellikle Erdoğan'dan) gelen tepkiler üzerine öğrenciler, Üsküdar Doğancılar Parkı'nda yeni bir eylem için toplandı. Çevre halkının öğrencilere ikramlarda bulunarak destek verdiği eylemde dört temel talep sıralandı: Yurt sayılarının artırılması, boş binaların yurtlara çevrilmesi, kiralık konutlar için burs verilmesi, apart daire ücretlerinin düşürülmesi ve denetlenmesi.

Peki ne değişti?
Yurtlarda gözle görülür bir artış yaşanmadığı gibi, devlet yurtlarında yer bulamayan ve yurtların kötü şartlarından şikayetçi olan üniversiteliler, özel yurtlara ve kiralık evlere yöneliyor. Burada da karşımıza Türkiye ekonomisi çıkıyor: Eylemlerin başladığı Eylül 2021'de 1 ABD Doları 8,85 Türk Lirasına denkken Mayıs 2022 itibarıyla 1 ABD Doları 16,22 Türk Lirasına eşit. Bu sebeple öğrencilerin bir diğer talebi olan daire ücretlerinin düşmesi de pek mümkün gözükmüyor. 

Buna ek olarak, özel yurt fiyatları da artmaya devam ediyor. İstanbul'un Şişli ilçesinde özel bir kız öğrenci yurdunda, üç kişilik odada kalan A, yurt fiyatının aylık 1900 TL'den 4300 TL'ye yükseleceğini söyledi. Daha merkezi sayılabilecek yerlerde ise fiyat daha da artıyor. Beşiktaş'ta bir başka kız öğrenci yurdunda kalan üniversite öğrencisi B, dört kişilik oda fiyatının aylık 2800 TL'den 4400 TL'ye yükseleceğini belirtti. B'nin arkadaşı olan ve yine Beşiktaş'ta ikâmet eden C ise artışın kapıda olduğunu, bir süre sonra yurt yönetiminin artış fiyatını açıklayacağını ekledi.

Hâl böyle olunca öğrenciler, çareyi kiralık dairelerde aramaya devam ediyor. Peki bu çarenin dermanı var mı? CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin'e göre yok. Tekin, Twitter hesabından paylaştığı Türkiye kiralık konut haritasında durumun vahametini gözler önüne seriyor. Yeni ilanlarda kira artışının yüzde 150 olduğunu vurgulayan milletvekili, Türkiye tarihinin en büyük konut krizine doğru adım adım yaklaştığını söyledi.


İstanbul'da, bir veya iki öğrencinin ikâmet edebileceği 1+1 dairelere baktığımızdaysa  fiyat artışını gözlemleyebiliyoruz. tapusor.com verilerine göre, İstanbul'da 1+1 kiralık dairelerin 2020'nin 4. çeyreğindeki metrekare başına fiyatı 41 TL iken, 2022'nin 2. çeyreğinde 109 TL'ye yükseldi.


Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, üç gün önce Güngören Gençosman Mahallesi'ndeki Kentsel Dönüşüm Projesi Temel Atma Töreni'nde yaptığı açıklamada kira fiyatları hakkında bir düzenlemenin gündemde olduğunu ve on gün içerisinde düzenlemenin tamamlanıp vatandaşlarla paylaşılacağını söyledi. Düzenlemenin ne olacağıysa merak konusu.  

Yorumlar

Popüler Yayınlar